Komunia w domu – od czego zacząć?

Zdecydowałaś się zorganizować przyjęcie komunijne dla rodziny i przyjaciół w domu, ale nie wiesz, od czego zacząć?

W tym wpisie powiemy ci jak najkorzystniej, najprościej i stosunkowo tanio urządzić przyjęcie w domu

Zatrudnij kucharza

Wydawać się może, że prywatny kucharz do wynajęcia, to kosztowna fanaberia i zupełnie niepotrzebny element, który sprawi, że obiad komunijny stanie się kosztowną imprezą. Nic bardziej mylnego. Przede wszystkim wynajęcia kucharza jest tańsze niż organizacja rodzinnego spotkania w restauracji. Jednocześnie pozwala na przygotowanie atrakcyjnego menu, dostosowanego do gustu gości. Kucharz na komunię to gwarancja, że obiad będzie smaczny i zróżnicowany, a ty zyskujesz wiele zaoszczędzonego czasu, który musiałabyś przeznaczyć na krzątanie się w kuchni.

Zatłoczona, głośna, tętniąca życiem restauracja nie zawsze jest tym, czego potrzebujesz podczas rodzinnego obiadu. Posiłki we własnym domu, z jedzeniem przygotowanym przez wynajętego prywatnego szefa kuchni, przy użyciu tylko najlepszych składników, to czasami korzystniejszy scenariusz bardziej odpowiedni do rodzinnej atmosfery obiadu komunijnego.

Kucharz w Warszawie to wydatek od 500 złotych, w zależności od kwalifikacji i doświadczenia danej osoby. To wielokrotnie mniej niż zapłacilibyśmy za obiad dla kilkunastu osób w restauracji, wraz z rezerwacją sali czy dodatkowymi napojami. Jednocześnie mamy gwarancje, że potrawy będą równie dobrej jakości.

Ułóż menu

Menu możesz ułożyć samodzielnie lub wspólnie z zatrudnionym kucharzem. Jeśli decydujesz się na kuchnię tradycyjną – rosół, pomidorowa, krem oraz kotlet devolay, pieczeń plus dodatki i deser, to raczej nie musisz szukać kucharza ze szczególnymi kwalifikacjami. Jednak gdy chcesz zaskoczyć swoich gości i decydujesz się na menu kuchni śródziemnomorskiej, pizzę lub sushi, to warto zatrudnić specjalistę, który na co dzień przygotowuje tego typu potrawy.

W trakcie imprezy

Wynajęcie kucharza ma też tę zaletę, że w trakcie przyjęcia nie musisz martwić się o kolejność podania potraw, czy przypadkiem któraś z nich właśnie nie przypala się na kuchence albo konieczności ich doprawienia. Dzięki temu możesz naprawdę spędzić czas ze swoimi gośćmi, zamiast nieustannie kursować pomiędzy salonem a kuchnią, cały czas stresując się o jakość potraw i to czy są one odpowiednio podgrzane.

Należy pamiętać, że informacje zawarte w tym artykule mają charakter ogólny i nie stanowią zamiennika profesjonalnej porady. Zawsze skonsultuj się z lekarzem lub innym specjalistą przed podjęciem jakichkolwiek działań.